15 fouten om te vermijden bij het kitten van de badkamer

Je staat op het punt om je badkamer op te knappen en je bent vastberaden om zelf het kitwerk aan te pakken. Maar wees gewaarschuwd, er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die je absoluut wilt vermijden bij het kitten van de badkamer. Want niets is zo vervelend als lekkages of loslatende kitnaad. Ontdek hier welke valkuilen je moet omzeilen voor een perfect gekitte badkamer.

1. Kitten met ongeschikt materiaal

Zorg ervoor dat je altijd kit gebruikt die geschikt is voor de badkamer. Niet alle kitten zijn bestand tegen vocht en schimmel, wat essentieel is voor de badkamer.

2. Oppervlakte niet goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een goede hechting van de kit. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en vetvrij is voordat je begint met kitten.

3. Te veel of te weinig kit gebruiken

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid kit te gebruiken. Te veel kit kan leiden tot knoeien en een rommelige afwerking, terwijl te weinig kit niet voldoende afdichting biedt.

4. Onjuiste technieken met het kitpistool

Zorg ervoor dat je het kitpistool op de juiste manier gebruikt. Oefen de juiste druk uit en houd een constante snelheid aan voor een gelijkmatige kitnaad.

5. Afwerking overslaan of haasten

Neem de tijd voor een goede afwerking van de kitnaad. Gebruik een natte vinger of een kitstrijker om de kit mooi glad af te werken voor een professioneel resultaat.

  • Vergeet niet te controleren of de kit waterdicht is voordat je de badkamer in gebruik neemt.
  • Zorg ervoor dat je oude kitresten volledig verwijdert voordat je nieuwe kit aanbrengt.
  • Gebruik altijd geschikt gereedschap, zoals kitpistolen en kitstrijkers, voor het beste resultaat.
  • Draag altijd handschoenen en neem de nodige veiligheidsmaatregelen bij het werken met kit om jezelf te beschermen.

6. Foutieve naleving van droogtijden

Het is belangrijk om de aangegeven droogtijden op de kitverpakking strikt te volgen. Als je de kit te vroeg blootstelt aan vocht of belasting, kan dit leiden tot slechte hechting en lekkages.

7. Niet testen op waterdichtheid

Vergeet niet om na het aanbrengen van de kit een waterdichtheidstest uit te voeren. Zo weet je zeker dat de kit goed is aangebracht en water geen kans krijgt om door te lekken.

8. Gebruik van oude of uitgeharde kit

Gebruik altijd verse kit en vermijd het gebruik van oude of uitgeharde kit. Deze zal niet meer goed hechten en zorgen voor slechte waterdichtheid in je badkamer.

9. Niet verwijderen van oude kitresten

Zorg ervoor dat je alle oude kitresten volledig verwijdert voordat je nieuwe kit aanbrengt. Oude resten kunnen de hechting van de nieuwe kit verstoren en lekkages veroorzaken.

10. Ontbreken van geschikt gereedschap

Zorg dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt, zoals een kitpistool, schraper en reinigingsmiddel. Hiermee kun je de klus nauwkeurig en efficiënt uitvoeren zonder problemen te ondervinden.

  • Vergeet niet de droogtijden van de kit te respecteren.
  • Test altijd op waterdichtheid na het aanbrengen van de kit.
  • Gebruik nooit oude of uitgeharde kit voor een nieuwe klus.
  • Zorg ervoor dat je alle oude kitresten grondig verwijdert voordat je opnieuw kit.
  • Zorg dat je het juiste gereedschap paraat hebt voor een vlekkeloze klus.

11. Vergeten van handschoenen en veiligheidsmaatregelen

Vergeet niet om handschoenen te dragen en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen tijdens het kitten van je badkamer. Dit beschermt je huid tegen de agressieve chemicaliën in de kit en voorkomt eventuele irritaties. Veiligheid staat voorop.

12. Onvoldoende voegruimte reinigen

Zorg ervoor dat je de voegruimte grondig reinigt voordat je begint met kitten. Verwijder alle vuil, stof en resten van oude kit om ervoor te zorgen dat de nieuwe kit goed hecht. Een schone ondergrond is essentieel voor een duurzaam resultaat.

13. Niet afplakken van aangrenzende oppervlakken

Vergeet niet om aangrenzende oppervlakken af te plakken voordat je begint met kitten. Dit voorkomt dat de kit op plekken terechtkomt waar je het niet wilt hebben en zorgt voor een strak en netjes eindresultaat. Neem de tijd voor deze voorbereidende stap, het zal zich uitbetalen.

14. Kit aanbrengen bij te lage of hoge temperaturen

Let goed op de omgevingstemperatuur wanneer je gaat kitten. Kit hecht het beste bij een bepaalde temperatuur en kan slecht reageren op extreem hoge of lage temperaturen. Zorg ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn voor een goed resultaat.

15. Te snel belasten van gekitte gebieden

Wees geduldig nadat je hebt gekit en geef de kit voldoende tijd om te drogen en uit te harden voordat je het gebied belast. Het is verleidelijk om snel weer gebruik te maken van bijvoorbeeld de douche, maar dit kan de kwaliteit van de kitverbinding verminderen. Geef de kit de tijd die het nodig heeft voor een langdurig resultaat.

  • Vergeet niet om handschoenen te dragen en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.
  • Zorg voor een grondige reiniging van de voegruimte voordat je begint met kitten.
  • Plak aangrenzende oppervlakken goed af om knoeien te voorkomen.
  • Houd rekening met de omgevingstemperatuur voor het beste resultaat.
  • Laat de kit voldoende drogen voordat je het gekitte gebied weer belast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *