Wist je dat je op een eenvoudige manier flink wat geld kunt besparen op je energierekening? Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Als je wilt weten hoe je jouw energieverbruik kunt verminderen door middel van bouwen, verbouwen en klussen, ben je hier aan het juiste adres. Er zijn talloze slimme manieren om je huis energiezuiniger te maken en dat ga jij ontdekken.
1. Isoleer je woning optimaal
Door je woning optimaal te isoleren, voorkom je warmteverlies en bespaar je op energiekosten. Denk aan het isoleren van de vloer, de muren, het dak en de ramen.
2. Stap over op ledverlichting
Door over te stappen op ledverlichting verbruik je veel minder energie dan bij traditionele gloei- of halogeenlampen. Ledlampen gaan ook nog eens veel langer mee.
3. Kies voor zuinige apparatuur
Als je nieuwe apparatuur aanschaft, let dan op het energielabel. Kies voor apparaten met een A++ label of hoger. Deze verbruiken aanzienlijk minder energie.
4. Slim verwarmen en koelen
Gebruik thermostatische radiatorkranen en programmeerbare thermostaten om je verwarming efficiënter te regelen. Houd ramen en deuren goed gesloten om warmteverlies te beperken.
5. Investeer in zonnepanelen
Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, wek je zelf groene stroom op en verlaag je je energierekening op de lange termijn. Informeer naar de mogelijkheden voor subsidies of leningen.
6. Plaats een zonneboiler
Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen, waardoor je minder gas of elektriciteit nodig hebt voor warm water.
7. Gebruik een slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat kun je gemakkelijk de temperatuur in huis regelen, waardoor je energie bespaart door efficiënter te verwarmen en te koelen.
8. Kook op inductie
Inductiekoken is energiezuiniger dan koken op gas, omdat er rechtstreeks warmte wordt opgewekt in de pan. Zo bespaar je op je energierekening.
9. Dubbel glas en HR++ beglazing
Door te kiezen voor dubbel glas of HR++ beglazing houd je de warmte beter binnen, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen.
10. Waterbesparende maatregelen
Met waterbesparende maatregelen zoals een waterbesparende douchekop of het hergebruiken van regenwater, verlaag je je waterverbruik en daarmee je energiekosten.
11. Onderhoud je CV-ketel
Zorg ervoor dat je CV-ketel regelmatig wordt onderhouden door een professional. Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter en verbruikt daardoor minder energie. Dit kan helpen om je energierekening te verlagen en de levensduur van je ketel te verlengen.
12. Zet elektrische apparaten helemaal uit
Als je elektrische apparaten niet gebruikt, schakel ze dan helemaal uit in plaats van ze op stand-by te laten staan. Ook in stand-by modus verbruiken ze namelijk energie. Door ze volledig uit te zetten, bespaar je onnodig energieverbruik en kosten.
13. Verlaag de temperatuur ’s nachts
’s Nachts heb je waarschijnlijk minder warmte nodig, dus overweeg om de thermostaat iets lager te zetten. Een graadje lager kan al een verschil maken in je energieverbruik. Je kunt altijd een extra deken gebruiken om warm te blijven terwijl je slaapt.
14. Kies voor groene stroom
Overweeg om over te stappen op groene stroom, afkomstig van duurzame bronnen zoals zon, wind en water. Groene stroom is beter voor het milieu en helpt de CO2-uitstoot te verminderen. Het kan ook een positief effect hebben op je energierekening op de lange termijn.
15. Laat de zon gratis binnen
Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht en warmte door gordijnen overdag open te houden. Zonlicht kan je huis opwarmen en zo de verwarmingskosten verlagen. Daarnaast verlicht het natuurlijke licht je woning op een milieuvriendelijke manier. Zo bespaar je energie en creëer je een aangename sfeer in huis.
16. Tochtwering en deurdrangers
Door tochtwering te plaatsen bij ramen, deuren en brievenbus voorkom je onnodig warmteverlies in huis. Deurdrangers zorgen ervoor dat deuren automatisch sluiten, waardoor warmte in verwarmde ruimtes blijft en koude lucht buiten wordt gehouden.
17. Gebruik radiatorfolie
Radiatorfolie is een eenvoudige en effectieve manier om warmteverlies via de muren te verminderen. Door radiatorfolie achter de verwarmingen te plaatsen, wordt de warmte die normaal gesproken naar de muur zou stralen terug de kamer in gereflecteerd.
18. Plaats energiemeters
Door energiemeters te installeren, krijg je inzicht in je energieverbruik en kun je gericht besparen. Je kunt zien welke apparaten veel energie verbruiken en hierop je gebruik aanpassen om zo onnodige kosten te voorkomen.
19. Energiebesparende douchekop
Een energiebesparende douchekop vermindert het waterverbruik tijdens het douchen, waardoor je niet alleen water bespaart maar ook energie om het water te verwarmen. Zo draag je bij aan een lagere energierekening en aan duurzaamheid.
20. Draag warmere kleding binnenshuis
Door binnenshuis warmere kleding te dragen, hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Zo bespaar je energie en kosten, terwijl je toch comfortabel en behaaglijk in huis bent.
21. Sluit gordijnen en rolluiken
Door overdag je gordijnen en rolluiken te sluiten, houd je de warmte buiten tijdens zonnige dagen. Hierdoor hoeft de airco of ventilator minder hard te werken, wat energie bespaart.
22. Maak gebruik van subsidies en regelingen
Maak optimaal gebruik van subsidies en regelingen van de overheid voor energiebesparende maatregelen. Dit kan je helpen om de investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie sneller terug te verdienen.
23. Bepaal je ideale moment voor energiegebruik
Probeer zoveel mogelijk energie te verbruiken tijdens daluren, wanneer de energieprijs lager ligt. Zo kan je besparen op je elektriciteitskosten door gebruik te maken van slimme meters en apparaten die je energieverbruik monitoren.
24. Vervang oude kitnaden en voegwerk
Door oude kitnaden en voegwerk te vervangen, voorkom je warmteverlies in huis. Goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening doordat de warmte beter binnen blijft en kou buiten wordt gehouden.
25. Groendak of dakbedekking met reflecterende eigenschappen
Overweeg de aanleg van een groendak of dakbedekking met reflecterende eigenschappen. Een groendak zorgt voor natuurlijke isolatie en verkoeling in de zomer, terwijl reflecterende dakbedekking de warmte van de zon weerkaatst, waardoor je energie bespaart op koeling van je huis.