Sta jij ook regelmatig verbaasd te kijken naar de hoge waterrekening die maandelijks op de deurmat valt? Wil je graag ontdekken hoe je op een slimme manier kunt besparen op je watergebruik en daarmee ook nog eens het milieu een handje kunt helpen? Goed nieuws. We gaan verschillende tactieken bespreken waarmee jij als handige doe-het-zelver kunt besparen op je waterrekening. Lees snel verder en ontdek hoe je met eenvoudige aanpassingen in huis geld kunt besparen én duurzamer kunt leven.
1. Waterbesparende douchekop kiezen
Kies voor een waterbesparende douchekop om je waterverbruik te verminderen. Deze douchekoppen mengen lucht met water, waardoor je nog steeds van een comfortabele douche kunt genieten terwijl je water bespaart.
2. Repareren van lekkende kranen en leidingen
Repareer direct lekkende kranen en leidingen om verspilling van water tegen te gaan. Zelfs een kleine lekkage kan op jaarbasis tot veel extra waterverbruik leiden.
3. Installatie van een regenwateropvangsysteem
Installeer een regenwateropvangsysteem om regenwater op te vangen en te gebruiken voor taken zoals het besproeien van de tuin. Zo benut je gratis water en verlaag je je waterrekening.
4. Gebruikmaken van waterbesparende toiletten
Vervang je oude toiletten door waterbesparende modellen. Deze gebruiken minder water bij elke spoelbeurt, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je waterverbruik.
5. Beperken van de bewatering van de tuin
Beperk de bewatering van je tuin tot de vroege ochtenduren of late avond, wanneer verdamping minimaal is. Gebruik indien mogelijk een druppelirrigatiesysteem om gericht water te geven aan planten met minimale verspilling.
6. Volle wasmachine en vaatwasser gebruiken
Door je wasmachine en vaatwasser alleen te laten draaien als ze vol zijn, bespaar je aanzienlijk op watergebruik. Op deze manier benut je elke cyclus optimaal en voorkom je verspilling van water.
7. Toepassen van een warmteterugwinningssysteem
Met een warmteterugwinningssysteem kun je warmte uit afvalwater of ventilatielucht terugwinnen om zo je water te verwarmen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie en draagt bij aan een lagere energierekening.
8. Tijdschakelaars op kranen installeren
Door tijdschakelaars op je kranen te installeren, kun je de watertoevoer automatisch reguleren en onnodig waterverbruik voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de kraan na een bepaalde tijd automatisch wordt afgesloten.
9. Bewustwording en gedragsverandering teweegbrengen
Het is belangrijk om bewust om te gaan met watergebruik en gedragsverandering te stimuleren. Door kleine aanpassingen in je dagelijkse routine te maken, zoals korter douchen of de kraan tijdens het tandenpoetsen dicht te draaien, kun je al veel water besparen.
10. Gebruik van grijs water voor niet-drinkbare doeleinden
Grijs water, zoals water uit de wasmachine of douche, kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet of het besproeien van planten in de tuin. Op deze manier geef je water een tweede leven en verlaag je je waterverbruik.
11. Isoleren van warmwaterleidingen
Door het isoleren van warmwaterleidingen in huis voorkom je warmteverlies, waardoor je de watertemperatuur minder vaak hoeft bij te regelen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van warm water en bespaart energie.
12. Periodiek controleren en onderhouden van het watersysteem
Regelmatige controles en onderhoud van je watersysteem helpen lekkages en verspilling van water te voorkomen. Door tijdig kleine problemen aan te pakken, kun je onnodig waterverlies tegengaan.
13. Slimmere tuinplanning voor minder watergebruik
Door bewust te plannen wanneer en hoeveel je de tuin water geeft, kun je efficiënter omgaan met water. Maak gebruik van regenwater, kies voor droogtebestendige planten en overweeg druppelirrigatie om gericht water te geven.
14. Aanpassen van kookgewoontes om water te besparen
Als je kookt, kun je water besparen door bijvoorbeeld groenten te stomen in plaats van te koken in een pan met veel water. Gebruik ook het kookwater bijvoorbeeld voor het bewateren van planten, zodat het niet verloren gaat.
15. Investeren in efficiënte apparaten met een waterbesparingsfunctie
Door te kiezen voor huishoudelijke apparaten met een waterbesparingsfunctie, zoals wasmachines en vaatwassers, kun je aanzienlijk besparen op je waterverbruik. Moderne apparaten zijn vaak veel efficiënter in het gebruik van water dan oudere modellen.
- Isoleren van warmwaterleidingen
- Periodiek controleren en onderhouden van het watersysteem
- Slimmere tuinplanning voor minder watergebruik
- Aanpassen van kookgewoontes om water te besparen
- Investeren in efficiënte apparaten met een waterbesparingsfunctie
16. Gebruik van een watermeter om verbruik te monitoren
Door het gebruik van een watermeter kun je precies bijhouden hoeveel water je verbruikt. Hierdoor krijg je inzicht in je waterverbruik en kun je gerichter besparingsmaatregelen nemen.
17. Het verzamelen van koude douche-starts
Je kunt koud water dat uit de douche stroomt terwijl je wacht tot het warm wordt, opvangen in emmers. Dit water kun je vervolgens gebruiken om planten water te geven, toilet door te spoelen of voor andere doeleinden waar geen drinkwater voor nodig is.
18. Omschakelen naar droogtesbestendige planten
Door in je tuin droogtesbestendige planten te gebruiken die minder water nodig hebben, kun je water besparen en tegelijkertijd genieten van een groene tuin. Deze planten zijn beter bestand tegen droge periodes en vereisen minder water.
19. Baden verminderen ten gunste van douchen
Door vaker te kiezen voor een douche in plaats van een bad, kun je aanzienlijk water besparen. Een gemiddelde douche verbruikt namelijk minder water dan een vol bad. Zo draag je eenvoudig bij aan het verminderen van je waterverbruik.
20. Samenwerken met lokale waterbesparingsprogramma’s
Door samen te werken met lokale waterbesparingsprogramma’s kun je meer leren over effectieve manieren om water te besparen en mogelijk zelfs ondersteuning ontvangen bij het implementeren van besparingsmaatregelen. Samen kunnen we ons waterverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.